Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Asjalised mälestused - Kirikud

Suure-Jaani ev[angeelne] luteri usu kirik asub kõrgel Suure-Jaani järve kaldal. Millal kirik on ehitud – seda keegi ei tea. Vanemad inimesed rääkinud, et kirik olla metsast leitud. Kiriku läheduses kasvanud seest õõnes lõhmuse puu ja selle seest olla leitud kiriku riistad ning asjad.
EKLA, f 200, m 12:2, 4/5 (I) < Suure-Jaani khk., Lõhavere, Wiluvälja t. - Tony Bollmann < Jaan Grünbaum, 87 a. (1926)

Kiriku ja selle ümbruskonna nimetus tulnud sellest, et kiriku ehitamise ajal müüritud ta seina sisse suur mees nimega Jaan.
EKLA, f 200, m 12:2, 5 (I) < Suure-Jaani khk., Taevere v., Nuutre k., Kadaka t. - Tony Bollmann < Jaan Ramjalg, 87 a. (1926)

Mõned jälle räägivad, et kirikut olla keegi Suur-Jaan ehitanud ja tema järele hakatud siis ka kirikut Suure-Jaani kirikuks kutsuma.
EKLA, f 200, m 12:2, 5 (I) < Suure-Jaani khk., Peraküla, Sillaotsa t. - Tony Bollmann < Kardi Siim, 66 a. (1926)

Kiriku sees altarilt paremal pool nurgas on umbes 8½ jala kõrgune marmorist sammas, mille sees olla krahv Ferseni süda. Sammas kannab järgmist pealkirja:
Dem
besten unvergesslichen Vater
der
trauende dankbare Sohn
dieses Denkmahl verschliess
das Herz.
sr [seiner]: erlaucht des hochgebohrnen Herr
Hans Heinrich
Reichs-Grafen von Fersen.
sr [seiner]: Russ: Kaiserl. Mai.
Generals der Infanterie,
und des st Alexander Newskii,
st Georgen und st Annen
Ordens-Ritter.
Dessen ruhmvolle u. Wohlthaetige
Laufbahn zu Dubno in Volhunien
im 57sten Jahre seines Alters am
16 Julii 1800 endete
.
(Märkus: kiri samba peal on suurte tähtega kirjutud).
EKLA, f 200, m 12:2, 5/6 (I) < Suure-Jaani khk., Suure-Jaani a. - Tony Bollmann (1926)

Suure-Jaani kiriku läheduses, mõnikümmend sülda surnuaiast lõuna pool asub kesk põldusid väike tiik nn Tiigelohk. Ta asub kaunis sügavas, igast küljest kokkulangevate mäenõlvakute põhjas ja täituvat igal kevadel veega, kuna aga suvel ära kuivab. Vanasti asunud seal kirik, kuid vajunud viimaks maa alla ja ainult lohk jäänud järele. Veel praegu kuulda mõni seal uue aasta öösel kella helinat.
EKLA, f 200, m 12:2, 6/7 (I) < Suure-Jaani khk., Lõhavere, Wiluvälja t.; Suure-Jaani - Tony Bollmann < Jaan Grünbaum, 87 a.; Jüri Nõmmik (1926)

Põhjaka külas Ellusaare talu ligidal asunud vanasti tore kirik, millest aga praegu mingisugust märki pole järele jäänud.
EKLA, f 200, m 12:2, 7 (I) < Suure-Jaani khk., Tällevere k. Otsa t. - Tony Bollmann < Mari Tomson, 74 a. (1926)